Vinterdyner

Varme vinterdyner til kolde nætter

Findes der noget bedre end at hoppe ind under den lune dyne med en kop dampende varm kakao, mens sneen daler ned udenfor? Med en vinterdyne kan du sove lunt og godt i de kolde måneder – uden at lade radiatoren brænde løs. Vi har samlet de bedste vinterdyner til både babyer, børn, voksne og frossenpinde, og du kan også finde vinterdyner på tilbud. Èn ting er sikker: Du kommer helt sikkert til at holde varmen med din nye, varme vinterdyne.

Hvad er en vinterdyne?

En vinterdyne er en tyk og varm dyne, ofte lavet af dun eller syntetiske materialer, som bruges til at holde dig varm og komfortabel i de kolde måneder. Vinterdynens syninger har kanalvægge, som kan holde kuldebroer væk fra dynens syninger. De varme vinterdyner har desuden en fyldvægt på over 600 gram dun og fjer eller maksimalt 900 gram fiberfyld. Til sammenligning har sommerdyner kun en fyldvægt på maksimalt 500 gram.

Hvilket fyld skal min vinterdyne have?

Varme vinterdyner bliver lavet med fire forskellige typer af fyld. Du kan læse om dem her, så du kan vælge den bedste vinterdyne til dig.

  • Dun er et naturprodukt, der holder godt på varme og transporterer sved. Dunene i vinterdynen sørger for at holde dig varm, og samtidig bliver overskydende varme transporteret væk.
  • En fiberdyne er den bedste vinterdyne til dig, der gerne vil finde en billigere vinterdyne. Dog er kvaliteten ikke lige så god som en vinterdyne med dun. Fordelene ved en vinterdyne med fibre er, at den kan vaskes mange gange ved 60 grader, og den tørrer hurtigt. En fiber-vinterdyne er den bedste vinterdyne til dig, der vil have et hygiejnisk sovemiljø.
  • Kapokdyner er lavet i et fint naturprodukt, og din vinterdyne er derfor 100% bæredygtig og økologisk. Dog holder kapok ikke så godt på varmen som dun og fibre. Så hvis du er meget kuldskær, er en kapok-vinterdyne ikke den bedste vinterdyne til dig. 
  • En silkedyne er den bedste vinterdyne til dig, der ikke er en stor frossenpind. Silken holder nemlig ikke så godt på varmen, så du får ikke en varm vinterdyne, men en “lun vinterdyne.” 

Hvilken vinterdyne er varmest?

Vinterdyner findes i tre forskellige varmekategorier: Sval, lun og varm. Fyldet er afgørende for, hvor god vinterdynens isoleringsevne er, og dermed hvor varm vinterdynen bliver. 

  • Svale vinterdyner med dunfyld vejer 400-500 gram. 
  • Lune vinterdyner med dunfyld vejer 600 gram.
  • Varme vinterdyner med dunfyld vejer 750 gram.

Hvilke dun i en vinterdyne er varmest?

Dunene fra edderfugle isolerer og varmer bedst. Det er dog også de dyreste dun til din vinterdyne. De næstvarmeste dun til din varme vinterdyne er dun fra gæs og moskusænder. Andedun er har den laveste isoleringsevne, og vinterdyner med andedun er derfor ikke lige så varme. Til gengæld er andedun ofte en billigere vinterdyne.

Hvad er den bedste vinterdyne?

Når du skal vælge den bedste vinterdyne til dig, bør du overveje flere ting:

  • Fyld: Skal din vinterdyne være fyldt med dun, fibre, silke eller kapok?
  • Varmekategori: Skal din vinterdyne være sval, lun eller varm?
  • Soveværelsetemperatur: Hvis du sover i et køligt soveværelse, har du sandsynligvis brug for en varm vinterdyne. Hvis temperaturen er højere, er den bedste vinterdyne til dig mindre varm. 
  • Enkeltdyne eller dobbeltdyne: Hvis du har en partner, som du vil dele en vinter-dobbeltdyne med, bør du have med i overvejelserne, at jeres kropsvarme også vil øge temperaturen under dynen.
  • Pris: Vinterdyner i god kvalitet vil ofte være dyre. Men du kan sagtens finde en varm vinterdyne, der er billig og stadig god, hvis du går en smule på kompromis med kvaliteten. Ofte kan du også finde gode vinterdyner på tilbud.
  • Kvalitet: De bedste vinterdyner er dansk produceret. 

Hvordan plejer jeg min vinterdyne?

De fleste vinterdyner kan vaskes i vaskemaskinen med et skånsomt program. Tjek altid plejemærket, før du vasker din vinterdyne. Dyner fremstillet af naturmaterialer som for eksempel dun eller uld skal muligvis renses.

Når du opbevarer din vinterdyne i sommerperioden, skal du sørge for, at den opbevares et køligt, tørt sted og væk fra direkte sollys.

Se også vinterdyne 140×200 her.